Руската студия за визуализация, комуникация и дизайн Visual Science представя първия

...
Руската студия за визуализация, комуникация и дизайн Visual Science представя първия
Коментари Харесай

Първият 3D модел на вируса Зика (ВИДЕО)

Руската студия за визуализация, връзка и дизайн Visual Science представя първия научно меродавен модел на вируса Зика в атомна резолюция, основан на основата на към този момент налични проучвателен данни.

При основаването на модела експертите се опирали на информация от оповестени научни публикации, отдадени както на вируса Зика, по този начин и на родствени типове – вируса на треската Денга, Западнонилска тресчица и жълта тресчица.

Студията Visual Science е учредена през 2007 година. При моделиране илюстраторите прибягват към тези способи на компютърната графика  структурната биоинформатика, към които се обръщат учените при проучвания и разработки на лекарствени артикули.Независимо че актуалната просвета към този момент знае доста неща за самия градеж на вирусите, вирусните частици са прекомерно дребни, с цел да се прегледат във всички елементи. Затова, основавайки се на налична информация, илюстраторите основават триизмерни модели.

Моделът, показан тук, показва 360 обособени структури от повърхностните белтъци, липидната обвивка и вероятната опаковка на генетичния материал, както и капсидни белтъци.

Очаква се, че подобен обстоен модел ще може да помогне на откривателите в създаването на ваксини против вируса.

Моделирането е извършено със съдействието на учени от Новосибирския университет и Института по молекулярна биология на РАН.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР